3 Şubat 2011 Perşembe

HOBİ KEÇİ-KOYUN SAGIM SEHPASI

Merhaba Dostlar
Dostlarımızın bazılarında benim gibi hayvan sevgisi olanlar veya küçük baş hayvanı olanlar vardır. Hobi olarak ugraşı vermektedirler.
Konuyu biraz açmak gerekirse geçen sene bir adet gebe maltız keçim bir adet maltız kırma dişi keçi ile iki adet Çanakkale'den saanen keçi getirtdim, ama gebe keçim dogum yaptı bir adet erkek oglagım oldu ana keçiyi sagmayı beceremedim hanımda bilmez en sonunda keçiyi iple kafasından baglayıp becerebildigim kadar sagdım kah döküldü kah keçi rahat durmadı neyse keçi dogumdan bir ay sonra rahatsızlaştı kesmek zorunda kaldık aradan 2 ay geçti erkek saanen oglagıda kesmek zorunda kaldık ögrendigim kadarıyla hazır yem vermiştim idrar yollarında taş yapmış her iki keçimde idrar yapamama zorunda kalmış bir daha hazır yem vermedim şimdi oranlarına göre kendim hazırlayıp vermekteyim.
Gelelim asıl meseleye şimdi iki keçim de gebe inşaallah mart 17 gibi dogumları var yine sagım zorlugu çekecegim aklıma geldi internetten araştırma sonunda USA 'daki bazı kişi veya kuruluşların sitelerinde araştırarak bu resimleri buldum basit bir aparat hobi olarak keçi veya koyunu olan arkadaşlar yapabilirler ben havalar normalleşince bir adet yapacagım
Bu sehbanın kendimce bazı eksiklerini keşfettim örnegin küçük bir rampa keçinin rahat çıkması,her iki yana keçinin düşmemesi için yan korkuluklar,keçinin geri geri gelip sütü dökmesi veya sagan kişiyi rahatsız etmesini önlemek için keçinin popo hizasından sökülüp takılabilen seyyar bir tahta veya 5*5 cm ahşap bir malzeme ile bu saglanabilir altımıza da küçük bir tabure alarak rahat oturdugun yerde sagım yapabilir.

Resimleri ilgisini çeken arkadaşlar incelediginde eksiklerini bulabilirler bende resimleri inceledigimde keçinin ayak bastıgı alanın eni 60-75cm arası ,olabilir uzunlugu 100 cm yüksekligi 35 veya 40 cm olabilir ölçülendirme olmadıgı için kaba taslak kendimce ölçülendirdim.


Buda başka bir görüntü ben bundan yapmayı düşünmekteyim buna ön kısma yemlik ilavesi yapacagım



Buda yemlikli olanın resmi az bir yem koy rahat rahat sagım yap gel keyfim gel de




Buda 3 adet satılmak için yapılmış teşhir için sıralamışlar galiba
Bu konuda hobi olarak ugraşan arkadaşlarımıza hatta Edirne'li DEMET Hanım arıcı kardeşimin de keçisi vardı onunda dikkatine
faydalı olabildiysek ne mutlu biz arıcı Dostlarımıza
Selam ve sevgilerle




M.Hilmi ÖZKAL.....03 ŞUBAT 2011 Saat:1930

4 yorum:

HB dedi ki...

Abi, hayırlı olsun...

Demet diye bahsettiğiniz kişi benimde tanıdığım Demet ise, o keçiyi sağma işini çoktan halletmiştir.

Tahminim keçi direk şişeye doldurup veriyordur Demet'e...

d.m.t dedi ki...

Heh heh:) Şişeye dolduruyorlar tabii!
Selamlar Efendim!
Resimdeki sağım yeri daha dar ve kutu gibi olsa iyi olur. Zaten sizde öyle düşünmüşsünüz! Arka tarafa menteşeli bir kapı, yada bir tahta sürgü. Keçi içeri girince kapıyı kaparsınız. Peki sonra keçi geri geri çıkabilir mi dışarı? Belki ön tarafta açılabilir olmalı ki keçi önden çıksın. Yoksa keçileri geri geri çekmeniz gerekebilir:)

Burada sehpanın etrafını açık yapmışlar ki;keçi kafasını çekince sağdan soldan aşağı inebiliyor!
Çobanlarda koyunları sağmak için buna benzer sistemler kullanmıyor mu?
Sağımla ilgili aklıma gelenleri bloga yazayım; çok uzun oldu buraya sığmaz.

Keçinizin hazır yemden ölmesine pek anlam veremedim. Bizde özellikle kışın besi yemi kullanıyorduk ama hiç böyle bir durum duymadım!
Oğlak neden öldü! Kesmişsinizde kesmenize sebep ne? Ayrıca nasıl küçücük yavruyu kestiniz! Tedavisi yok muydu?

Mustafa Hilmi ÖZKAL dedi ki...

Selamunaleykum Demet hanım
Saygıdeger Halil Bey'in yorumuna güldüm hani şişeleme kelimesine tam yerine kelimeyi koymuş. Sen kadar degerli yorumunada memnun oldum ben bu resimleri Amerika veya başka sitelerde buldum yazımdada bahsettigim gibi geliştirme yapmam lazım ama bu resimler ön çalışmayı nasıl yapma fikrini ortaya koydu önce keçinin ayakta bulundugu alanı ölçerim tahmini 75*100 yeter alanı içinyanlar ve arka korkuluklar menteşeli istenildiginde açılabilir yan kısım korkulugu açılınca keçi oradan çıkabilir ön taraf kafanın bulundugu alan biri sabit 5*10 diger 5*10 mafsallı olabilir keçi ve koyun sürüsü olanlar başlarını basit çözülebilecek şekilde birbirlerine baglıyorlar
Hazır yem karışımında aklıma gelen tuz oranı fazla,kömür tozu,veya başka katılanların oranı yüksek reklam olaçak ama ben BANVİT kuzu büyütme yemi ve bu bölgede imal edilen fabrikasyon diyeyim çeşitli karışım yem bunları verdim bunları yiyen hayvanın idrar yollarnda taş oluşmuş veterinere baktırdım çare olmadı biri yeni dogum yapan Maltız keçimdi Bursadan almıştım digeri saanen erkek oglak Ç.Kale'den geldiginde 2 aylıktı 4,5 aylıkken oda rahatsızlaştı aynı rahatsızlık onada veteriner getirdim hayvan yerlere yattı 4 bacagını uzattı gerildi inledi çare olmadı öyle erkek oglagıda kesmek zorunda kaldık hem ben bu 2 aylık oglagı 650.00tl ye 1.4.2010 da Ç.Kaleden getirttim seni üzdüm ama ne çare ben daha üzüldüm selamlar Allah'a emanet olun

İlhami Uyar dedi ki...

Sayın Özkal sidiklik tıkanması denilen olay fenni hayvan yemlerine katılan mermer tozundan dolayı meydana geliyormuş,çareside hayvanların içtikleri suyun içine nişadır koymaktan geçiyor,ilave olarakta kuzulara veya oğlaklara kuru ot verilirse idrar yollarını açıyormuş biz çaresini yem fabrikalarıyla görüşerek bölgelere göre mermer tozunun dozajını ayarlanması şeklinde çözdük .Bide hayvanların yanından suyu kesinlikle eksik etmeyeceksiniz ne kadar fazla su içerse o kadar iyi.Saygılarımla.